T.C.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
Çorlu Mühendislik Fakültesi
AVRUPA MÜHENDİSLİK VE UYGULAMALI BİLİMLER DERGİSİ
“European Journal of Engineering and Applied Sciences (EJEAS)”
ÇALIŞMA USUL ve ESASLARI
BİRİNCİ BÖLÜM
Kuruluş
MADDE 1: Kuruluş
(1) Avrupa Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Dergisi (European Journal of Engineering and Applied Sciences, EJEAS) Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi yayını olup, imtiyaz sahibi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanıdır.
(2) Avrupa Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Dergisi açık erişimli, hakemli, ulusal ve uluslararası bilimsel bir dergidir ve yılda iki sayı (Temmuz ve Aralık) olarak çevrimiçi olarak yayımlanır. Dergi, Editörler Kurulu ve Yayın Kurulu kararıyla özel sayı da yayımlayabilmektedir ve bu sayılarda makale sınırlaması yoktur. Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir.
(3) Avrupa Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Dergisinde, disiplinler arası alanlarda sürdürülebilir ve yenilikçi mühendislik ve teknoloji araştırmaları ile ilgili özgün araştırma makaleleri, vaka çalışmaları ve teknik raporlar, derleme ve analiz yazıları, bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun, ideolojik kaygılar gütmeyen, literatür zenginliğine sahip bilimsel çalışmalar yayınlanır.
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
MADDE 2: Amaç
Bu usul ve esasların amacı; Derginin yönetim biriminin yapılandırılması, Dergi organlarının oluşumu, görev ve sorumlulukları, görev süreleri, Derginin bilimsel yayım sürecinin idari ve hukuki çerçevesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
MADDE 3: Kapsam
Bu usul ve esaslar; Derginin yayına hazırlama kurallarını, yönetim biriminin ve kurulların oluşumu ile görev, yetki ve sorumlukları ile görev sürelerinin belirlenmesine dair ilkeleri kapsamaktadır.
MADDE 4: Dayanak
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14. ve 16. Maddeleri, 5187 sayılı Basın Kanunun (09.06.2004) 6 ve 7. Maddeleri, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca hazırlanan “Üniversitelerde ders aracı olarak kullanılan kitaplar, teksirler ve yardımcı kitaplar dışındaki yayınlarla ilgili yönetmelik”
MADDE 5: Tanımlar
Baş Editör: Derginin yayıncılık etiği ilkelerine uygun olarak çıkarılması için gerekli bilimsel süreçleri yürütmekle görevli fakülte öğretim üyesini,
Bölüm Editörleri: Alanında bilimsel çalışmalarıyla ve akademik etiğe riayet etmeleriyle öne çıkan, en az 1/3’ü farklı üniversitelerden olan ve Dekan tarafından atanan öğretim elemanlarını,
Dergi: Avrupa Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Dergisi (European Journal of Engineering and Applied Sciences, EJEAS) ’ni,
Dergi Sahibi: Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı’nı
Dil Editörü: Yayıma hazırlanmakta olan derginin içinde yer alan makalelerin dil kullanımı yönünden değerlendirmesini yapan öğretim üyesi,
Danışma Kurulu: Bölüm editörleri tarafından farklı üniversitelerden en az bir kişi olacak şekilde önerilen ve alanında öne çıkmış olan öğretim üyelerinden oluşan kurulu,
Editör Yardımcıları: Derginin yayıncılık etiği ilkelerine uygun olarak çıkarılması için bilimsel süreçlerin yürütülmesinde Baş Editöre gerekli desteği sağlamakla görevli fakülte öğretim üye/üyelerini,
Hakem: Makaleler hakkında görüş bildiren, konusunda uzman kişiyi,
Makale: Dergiye yayımlanması için sunulmuş bilimsel yazıları,
Mizanpaj Editörü: Yayıma hazırlanmakta olan makalelerin dizgi ve baskı işlemlerini yürüten öğretim elemanını,
Yayın Kurulu: Baş Editörün başkanı olduğu editör yardımcıları ve bölüm editörlerinden oluşan kurulu,
ifade etmektedir.
İKİNCİ BÖLÜM
Dergideki Kurullar, Görevler, Görev Süreleri ve Dergi İşleyişi
MADDE 6: Baş Editörün Belirlenmesi, Görevleri ve Süresi
-
Baş Editör’ün görevlendirilmesi;
Çorlu Mühendislik Fakültesi tam zamanlı öğretim üyeleri içerisinden Dekan tarafından atanan öğretim üyesidir. Baş Editör’ün görev süresi üç yıldır. Süresi dolan Baş Editör tekrar görev alabilir. Baş Editör’ün görev süresinin dolması ya da görev süresi dolmadan ayrılması halinde yeni Baş Editör, aynı yöntemle, 1 hafta içerisinde belirlenir.
-
Baş Editör’ün görevleri;
a. Baş Editör derginin tüm süreçlerinden sorumludur.
b. Baş Editör, Yayın Kurulu üyeleri arasındaki koordinasyonu sağlar.
c. Baş Editör, dergiye gelen makalelerin ön değerlendirmesini yapar, gelen makaleyi konu ve dergi ilkeleriyle uyumu açısından inceledikten sonra hakemlik sürecine dâhil edebilir veya dergi için uygun olmadığına karar vererek reddedebilir.
-
Baş Editör, tüm editoryal sürecin gizlilik ve tarafsızlık esaslarına uygun bir şekilde, yürütülmesini sağlar.
-
Baş Editör, Yayın Kurulu adına derginin yazı işleriyle ilgili sorumlulukları üstlenir. Derginin zamanında, bilimsel ve teknik açıdan eksiksiz yayınlanmasından sorumludur. Kabul edilen makaleleri bilimsel geçerlilik, dil bilgisi, üslup ve imlâ yönünden inceler veya denetimi altında incelenmesini sağlar. Dergi sürecinin tüm aşamalarıyla yakından ilgilenir ve bu sürecin hızlı, titiz ve etik anlayışa uygun bir biçimde yürütülmesini sağlar.
-
Baş Editör, dergiyi ilgili kurum ve kurullarda temsil eder.
-
Baş Editör, bölüm editörlerinin çalışma performanslarını yıllık olarak değerlendirir, yazılı geri bildirim verir ve Fakülte Kurulu’na sunacağı faaliyet raporuna ekler.
-
Baş Editör, dergiye gelen özel sayı önerilerini değerlendirmek, derginin işleyişi ile ilgili sorunları çözmek ve derginin vizyonunu geliştirmek amacıyla yılda en az iki kez olmak üzere belli aralıklarla Yayın Kurulunu toplar ve Yayın Kuruluna başkanlık eder.
-
Baş Editör, dergideki gelişmeleri, Yayın Kurulu kararlarını, derginin yayın ve atıf istatistiklerini özetleyen yıllık faaliyet raporu hazırlar.
-
Baş Editör, Yayın Kurulunda oy birliği sağlanamayan konularda, Yayın Kurulundaki eğilimleri de göz önünde bulundurarak son kararı verir.
-
Dergiye gönderilen bilimsel çalışmaların yayınına ilişkin son karar Baş Editör tarafından verilir.
MADDE 7: Editör Yardımcılarının Belirlenmesi, Görevleri ve Görev Süresi
-
Çorlu Mühendislik Fakültesi tam zamanlı öğretim üyeleri arasından Baş Editörün teklifi ve Dekan onayı ile editörün görev süresi ile sınırlı olmak üzere bir veya daha fazla editör yardımcısı görevlendirilebilir.
-
Teknik konularda ve yazıların takibinde Baş Editör ve Bölüm Editörlerine yardımcı olur.
-
Derginin çalışma planı çerçevesinde Baş Editörün verdiği işleri yürütmekle görevlidir.
-
Dergi sürecinin hızlı, titiz ve etik anlayışa uygun bir şekilde sorunsuz yürütülmesi ve derginin zamanında ve eksiksiz basılması hususlarında Baş Editöre yardımcı olmakla sorumludur.
MADDE 8: Bölüm Editörlerinin Belirlenmesi, Görevleri ve Görev Süresi
-
Bölüm Editörleri, en az 5 kişinin farklı üniversitelerden olması şartıyla, alanında bilimsel çalışmalar yapmış ve akademik etiğe riayet etmeleriyle öne çıkan, baş editör tarafından önerilen ve Dekan tarafından atanan kişilerdir.
-
Bölüm Editörünün görev süresi üç yıldır. Süresi dolan Bölüm Editörü tekrar görev alabilir. Bölüm Editörünün görev süresinin dolması ya da görev süresi dolmadan ayrılması halinde yeni Bölüm Editörü, aynı yöntemle, 1 hafta içerisinde belirlenir.
-
Bölüm Editörleri, Baş Editör tarafından dergiye gelen makalelerden kendilerine iletilenleri, dergi kriterlerine uygunluk, dil ve bilimsel nitelik açısından değerlendirir.
-
Bölüm Editörü, değerlendirmede uygun bulmadıkları makaleler için gerekli düzeltmelerin yapılması amacıyla yazara iade edilmesi veya doğrudan reddedilmesi yönünde görüş bildirir.
-
Bölüm Editörü, yaptıkları değerlendirme sonucunda uygun buldukları çalışmalar için değerlendirme sürecinde görev alacak en az iki adet hakemi belirler.
MADDE 9: Yayın Kurulunun Görevleri
-
Yayın Kurulu, Baş Editör, Editör Yardımcıları ve Bölüm Editörleri’nden oluşur.
-
Yayın politikasını belirler.
-
Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics, COPE) tarafından hazırlanan yönerge ve politikaların işletilmesini sağlarlar.
-
Yayın Kurulu toplantıları, Baş Editör’ün başkanlığında yılda en az iki defa yapılır. Gerekli görülmesi halinde görüş bildirmeleri için Yayın Kurulu üyeleri dışından akademisyenler de Yayın Kurulu toplantılarına Baş Editör tarafından davet edilebilir. Davetli akademisyenler, Yayın Kurulu’nda derginin bilimsel akışına ve yayınlanmasına ilişkin her türlü değerlendirme ve görüşlerini bildirir ve önerilerde bulunurlar. Oylama gerektiren hallerde, sadece Yayın Kurulu üyelerinin oy hakkı vardır.
-
Yayın Kurulu salt çoğunluk ile toplanır.
-
Yayın Kurulu, derginin yayın yaptığı alanlarda hakem havuzlarının oluşturulmasını sağlar.
-
Yayın Kurulu üyeleri, derginin yayın politikası, işleyişi, yayın ilkeleri ve yazım kurallarının belirlenmesinde görüşte bulunur.
-
Hakem değerlendirmelerine göre, makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağını tespit ederek hakemden kabul alan makalelerin kabul tarihleri baz alınarak yayın sırasını belirler. Ancak Yayın Kurulu’nun gerekli gördüğü durumlarda sıralamada değişiklik yapabilir.
-
Yayın Kurulu üyeleri aralarında görev unvanı, kadro derecesi vb. farklılıklardan dolayı, yetki ve sorumlulukları açısından ayrıcalık yoktur.
-
Özel sayı çıkarılmasına karar verir.
MADDE 10: Danışma Kurulunun Belirlenmesi, Görevleri ve Görev Süresi
-
Danışma Kurulu üyeleri, kurulun görev kapsamına giren konularda deneyim kazanmış ve/veya derginin kapsadığı bilimsel alanlarda uzmanlaşmış, akademik etiğe bağlı kişilerden seçilir.
-
Her bir bölüm editörü tarafından yurtiçi ya da yurtdışındaki üniversitelerden en az bir kişi olacak şekilde önerilir.
-
Danışma Kurulunun, belli bir görev süresi yoktur.
-
Bu kurulun belirlenmesinde Baş Editör yetkilidir. Baş Editör, Yayın Kurulu üyelerinin önerilerini ve diğer önerileri değerlendirerek Danışma Kurulunu belirler.
-
Danışma Kurulu, derginin bilimsel içeriğinin ve kalitesinin geliştirilmesi için öneriler getirir. Bu doğrultuda dergiye nitelikli makale başvurularının gelmesi için temaslarda bulunur.
-
Danışma Kurulu, hakem havuzunun genişletilmesi, uygun hakemlerin bulunması, derginin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımı ve diğer bilimsel ve teknik konularla ilgili, dergiye danışmanlık yapar.
MADDE 11: Dil Editörünün Belirlenmesi, Görevleri ve Görev Süresi
-
Yayın kurulu tarafından belirlenir. Yayın Kurulu gerekli gördüğü durumlarda dil editörünü değiştirebilir.
-
Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin dil bakımından incelemesini yapar.
-
Dil editörlerinin görev süresi üç yıldır. Süresi dolan Dil Editörü tekrar görev alabilir.
MADDE 12: Mizanpaj Editörünün Belirlenmesi, Görevleri ve Görev Süresi
1. Yayın kurulu tarafından belirlenir. Yayın Kurulu gerekli gördüğü durumlarda mizanpaj editörünü değiştirebilir.
2. Son okuma işlemi tamamlanmış yazıların dizgi ve baskı işlemlerini yapar.
3. Mizanpaj editörlerinin görev süresi üç yıldır. Süresi dolan Mizanpaj Editörü tekrar görev alabilir.
MADDE 13: Hakem Kurulunun Belirlenmesi, Görevleri ve Görev Süresi
-
Hakemler, Bölüm Editörleri tarafından belirlenir.
-
Hakemler, ulusal ve uluslararası yayınları olan ve kendi alanlarında tanınmış, bilimsel geçmişe ve/veya bilgi birikimine sahip kişiler olmalıdır. Hakemler, editörler kurulu tarafından araştırma konuları ve alanları ile ilgili deneyimleri, yurtiçi ve yurtdışı çalışmaları da göz önüne alınarak belirlenir.
-
Bölüm Editörü, hakemleri belirlerken hakemle makale sahibi arasında ilgi ve çıkar ilişkisi olup olmadığını gözetir. Hakemler, Yayın Kurulu Üyelerinin önerdiği kişiler arasından belirlenir ve dergide yılın en son sayısında toplu olarak da ilan edilir.
-
Hakemler, gönderilen yazıları yöntem, içerik ve özgünlük açısından inceleyerek yayına uygun olup olmadığına karar verir.
-
Hakemlerin inceleyecekleri makale ilgi alanlarında olmalıdır.
-
Hakemlere gönderilen makalelerde makale sahiplerinin kimliği gizli tutulur. Makale değerlendirme sürecinde çift taraflı kör hakemlik yöntemi kullanılır. Çift taraflı kör hakemlik yönteminde çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenir. Her makale en az iki hakem tarafından incelenmelidir. Bununla beraber gerekirse ek hakem veya hakemler tarafından incelenmesine ilgili bölüm editörü karar verir.
-
Hakemler arasına yenilerinin eklenmesi ve gerekli durumlarda hakemlerin çıkarılmasına Bölüm Editörü karar verir ve önerir.
-
Hakemlerin makalelere verdikleri yanıt süresi, eleştirinin bilimsel düzeyi ilgili hakeme tekrar makale gönderilmesinde göz önüne alınır. Hakemlere gönderilen makaleleri, yanıt sürelerini, sayılarını bilgisayar ortamında takip etmek ilgili editörün görevidir.
-
Hakemler, incelenmek üzere gönderilen makaleye hakemlik yapmayı kabul edip etmediklerini en geç 7 gün içinde bildirmek, kabul ettikleri takdirde de üç hafta içinde hazırladıkları raporları bölüm editörlerine iletmek zorundadırlar.
-
Bölüm Editörleri editörlük yaptıkları makalelere hakem olarak atanamazlar.
-
Makalenin geldiği kurumdan hakem atanamaz.
MADDE 14: Dergideki Görevleri Sona Ermesi
Aşağıdaki koşulların oluşması durumunda dergide görevde bulunan kişilerin görevleri sona erer. Görevli kişinin;
a. Görev süresinin dolması ve aynı görev için tekrar aday gösterilmemesi,
b. Kendi isteğiyle görevden çekilmesi / istifa etmesi,
c. Kendisine verilen görevi eksik, hatalı veya taraflı olarak yapması ve/veya bulunduğu kurulun görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesi,
d. Araştırma etiğine aykırı davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, durumlarında görevli kişinin dergideki görevi sona erer.
MADDE 15: Yazım Kuralları
-
Yazım kuralları ve makale değerlendirme süreci ve diğer ilgili hususlar Yayın Kurulu tarafından belirlenir ve derginin web sayfasında yayımlanır.
MADDE 16: Özgünlük ve Telif Hakkı
-
Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makaleler daha önceden herhangi bir yerde yayımlanmamış veya dergi Yayın Kurulu ile eş zamanlı olarak başka bir Yayın Kurulu tarafından değerlendiriliyor olmamalıdır.
-
Dergide yayımlanan makalelerin, telif hakkı dergiye ait olup yazarlara telif hakkı için herhangi bir ödeme yapılmaz.
-
Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin içeriğinden, intihal ve etik kurallara uygunluğundan yazarlar sorumludur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlük Tarihi
MADDE 17: Yürürlük Tarihi
a. Bu usul ve esaslar Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Fakülte Kurulu tarafından kabul edildiği günden itibaren geçerlidir.
b. Bu usul ve esas hükümlerinin yürütülmesinden Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı sorumludur.